TERUG NAAR OVERZICHT

Apollo Zomeracademie

De kracht van samenspel

De Apollo Zomeracademie – een unieke week (11 t/m 18 augustus 2024) in het Groningse Warffum. Kamermuziek met intensieve coaching, in diverse bezettingen (blokfluitconsort, kamerorkest, kamerkoor), workshops en concerten. Een week lang staat muziek voorop. Bevlogen docenten in een inspirerende omgeving waar je nieuwe contacten kunt opdoen. Aanmelden kan vanaf nu tot 1 juni 2024, via het formulier onderaan deze pagina.

VOOR WIE
Voor de musicus die zich wil verdiepen, of je nu gevorderde amateur, (conservatorium)student, jong talent of beroepsmusicus bent.
De cursus wordt gegeven op verschillende niveaus: A, B & C, om de cursisten een optimale uitdaging te bieden op hun eigen niveau. De cursus staat open voor individuele deelnemers en bestaande ensembles.
Van tevoren worden alle ensembles ingedeeld en wordt de muziek thuis gestuurd. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de partijen voorbereiden.

A. Conservatorium studenten of zeer ver gevorderde amateurs
De partijen worden bij aanvang van de cursus technisch volledig beheerst en ook is de partituur bestudeerd. De lessen zijn volledig gericht op interpretatie en samenspel.

B. Vergevorderde amateurs
De partijen worden bij aanvang van de cursus technisch volledig beheerst. De lessen zijn gericht op samenspel, intonatie, interpretatie.

C. De gevorderde amateur
De partijen zijn bij aanvang ingestudeerd. De lessen zijn gericht op: techniek, ritmiek en intonatie, samenspel en interpretatie.

WAT
Per dag worden vier sessies gegeven;
1 kamermuziekgroepen,
2 orkest,
3 blokfluitconsort,
4 koor
5 improvisatie.
Iedere voltijdstudent heeft twee sessies kamermuziek en één andere sessie (2 t/m 5). Je kunt bij je aanmelding opgeven of je naast de kamermuziek aan het orkest, het blokfluitconsort, het koor of improvisatie mee wilt doen. Er wordt gespeeld op moderne stemming (a1 = 440Hz) en historische stemmingen (a1 = 415/430Hz).

In deeltijd kan je deelnemen aan 2 t/m 5  en naar wens één kamermuziekgroep (niet alleen aan één of twee  kamermuziekgroepen)

1 KAMERMUZIEK
Geef je op met je eigen groep of laat je verrassen en kom alleen. Hoe dan ook: iedereen gaat bij deze cursus lekker samenspelen. We proberen goed te kijken naar individuele wensen en de groepjes op niveau in te delen, zodat iedereen zich comfortabel voelt en kan genieten van het samenspel. Voor gevorderde spelers/conservatoriumstudenten is dit de perfecte mogelijkheid om je met je ensemble op te geven en een week intensief aan repertoire te werken. Aan het eind van de week vinden ook de afsluitende concerten plaats waar groepjes een deel van hun programma mogen presenteren.

2 ORKEST
Elk jaar is er de mogelijkheid om mee te doen aan het orkest. Dit jaar gaan we aan de slag met de mooie Linzer Symfonie van Mozart. Zin om mee te doen, maar nog geen orkest ervaring: geef het even aan bij je aanmelding en wij kunnen kijken of we een partij op maat kunnen maken. Ben je een Jong Talent leerling of Conservatoriumstudent, dan heb je misschien juist wel interesse in een aanvoerders plek. Wij doen ons best om iedereen op een fijne plek in het orkest te zetten zodat er samen mooie muziek gemaakt kan worden en er tegelijk individueel geleerd wordt.

3 BLOKFLUITCONSORT
Het blokfluitconsort gaat aan de slag met het thema “ Passacaglia della Vita”.
De Passacaglia is een dansvorm met een geschiedenis waar je U tegen zegt. Er zijn zoveel vormen en herontdekkingen door de geschiedenis heen, dat we op de blokfluit een heel feest kunnen bouwen rond dit ene genre, van lekkere gitaarmuziek tot de levenspassacaglia van Landi, tot dramatische opzwepende opera voor de zonnekoning van Lully, tot de perfecte abstracties van Bach tot de diep serieuze negentiende eeuwse heropleving in orgelwerk van bijvoorbeeld Reger.
We gaan natuurlijk werken aan samenspel en ensemble, maar ook naar het vinden van zoveel mogelijk verschillende kleuren op ons mooie instrument.

4 KOOR
Zingen is een van de meest leuke en gezonde bezigheden. Zangers doen natuurlijk mee aan het koor, maar ook de instrumentalisten zijn van harte welkom. Geef bij je aanmelding dan even op welke stemsoort je hebt. We kijken eind mei naar alle kooraanmeldingen en dan wordt er een passend werk uitgekozen, dat we aan het eind van de week goed kunnen uitvoeren.

5 IMPROVISATIE
Iedereen – instrumentalist en vocalist kan meedoen. Er is ook een mogelijkheid voor een bestaand ensemble om speciaal een sessie te krijgen gericht op improvisatie.
In de klassieke Westerse muziek bestonden allerlei vormen van ensemble improvisatie, van speelse volksmuziek-achtige ostinato’s tot gecompliceerde vormen van contrapunt.

En verder

BAROKKE/KLASSIEKE STEMMING
Tijdens deze cursus kun je niet alleen op je moderne instrument kamermuziek en individuele lessen volgen: er is ook de mogelijkheid om juist op barok of klassieke stemming te spelen. Ben je nieuwsgierig naar het uitproberen van authentieke instrumenten, maar heb je alleen nog maar ervaring op moderne instrumenten? Stuur even een mailtje en wij kijken wat er mogelijk is voor jou tijdens de Apollo Zomeracademie.

INDIVIDUELE LESSEN
Naast de drie sessies, heb je gedurende de week natuurlijk ook de mogelijkheid om bij de docenten langs te gaan voor individuele lessen. Solorepertoire, techniek, kamermuziek en muzikale vraagstukken: je kunt alles meebrengen naar je les. Deze lessen worden gedurende de week ingepland, dus je kan ook op het laatste moment nog beslissen of je individueel aan iets wilt werken.

HOE ZIET DE WEEK ER UIT?
De Apollo Zomeracademie start op zondagavond 11 augustus.
De dagindeling vanaf maandagmorgen is als volgt:

  • 09:15–10:45 — Sessie 1: Kamermuziek
  • 11:15–12:45 — Sessie 2: Kamermuziek / Koor
  • 13:00–13:45 — Lunch
  • 14:00–15:30 — Sessie 3: Kamermuziek / Orkest / Blokfluitconsort
  • 16:00–17:30 — Sessie 4: Kamermuziek / Improvisatie
  • 18:00 — Diner
  • 20:00 — Avondactiviteit

DOCENTEN
Het zeer gedreven team van docenten heeft een rijke ervaring met kamermuziek uit verschillende stijlperiodes. Zij zijn gerenommeerde bespelers van zowel modern als authentiek instrumentarium. Ze spelen in internationale ensembles en orkesten over heel de wereld. Deze ervaringen worden ingebracht in het Apollo Ensemble en gedurende de zomeracademie overgebracht op de deelnemers.

David Rabinovich – viool & dirigent
Daphne Oltheten – viool
Cassandra Luckhardt – cello & viola da gamba
Robert de Bree – blokfluit, improvisatie & dirigent blokfluitconsort
Stefan Blonk – hoorn
Thomas Oltheten – fagot, dulciaan
Marion Boshuizen – klavecimbel, orgel, piano & koor

FACILITEITEN
De Apollo Zomeracademie wordt gehouden in Warffum, in de Kunstkerk. Hier vinden lessen plaats en wordt er gegeten.
Overnachting vindt plaats in diverse huisjes en B&B’s in de buurt. Er zijn hiervoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Uiteraard kan ook gekozen worden voor een overnachting op een camping in de buurt.

KOSTEN VOLTIJD
Deelnemers t/m 18 jaar en conservatoriumstudenten:
Cursus (incl. lunch en avondeten) € 460,00
Cursus volpension (2 pers. kamer) € 590,00

Deelnemers vanaf 19 jaar:
Cursus (incl. lunch en avondeten) € 615,00
Cursus volpension (2 pers. kamer) € 740,00
Cursus volpension (1 pers. kamer) € 865,00

KOSTEN DEELTIJD
Alleen meedoen met het orkestproject, het blokfluitconsort of het koor?
Per dag wordt 1,5 uur gestudeerd, op zaterdag volgt een generale repetitie en concert en op zondag (eind van de ochtend) is het slotconcert.
Kosten € 130,00 voor de hele week. In deeltijd is het bovenstaande ook mogelijk in combinatie met één kamermuziekgroep. Kosten zijn € 300,- excl. maaltijden, avondactiviteiten of individuele lessen.
Intern overnachten is niet mogelijk bij de zomeracademie in deeltijd.

Het Rietfonds biedt de mogelijkheid voor ondersteuning voor één of twee cursisten die de cursus niet helemaal kunnen bekostigen. Let op: de deadline voor het aanvragen is 1 juli.

VERZEKERING
De deelnemer dient zelf zorg te dragen voor een eventuele instrumentenverzekering en annuleringsverzekering.

MEER INFORMATIE
apolloensemble@planet.nl
T 0320-227718

Inschrijvingsformulier Apollo Zomeracademie 2024

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
DD slash MM slash JJJJ
Toonhoogte(Vereist)
Ik meld mij aan voor(Vereist)
Meedoen aan(Vereist)
Deeltijd: maximaal 2 keuzes
Niveau(Vereist)
Stuur een opname naar apolloensemble@planet.nl (bijv. via wetransfer.com)
Ik wil gebruik maken van de mogelijkheid tot overnachten(Vereist)
Vegetarisch(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kalender

11 - 18 aug 2024 00:00- 00:00

Apollo Zomeracademie

Warffum, Kunstkerk (NL)

naar
boven


onze nieuwsbrief ontvangen

Nieuwsgierig naar onze concerten, opnamen en andere activiteiten? Laat u eenvoudig op de hoogte houden. De nieuwsbrief komt gemiddeld 8x per jaar uit.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.