Over ons

Eerste kennismakingen, steeds weer

Hierover moet het gaan: dat het Apollo Ensemble zichzelf elke keer weer opnieuw uitvindt in het spelen van muziek. We storten ons op de uitvoering alsof ze voor het eerst mag klinken. Daarbij zijn verrassende plekken in de provincie ons net zo lief als de bekendere podia. Uiteindelijk telt de interactie die we werkelijk met ons publiek ervaren, dankzij een hoorbare en zichtbare intensiteit van musiceren.

Plaats en tijd van een uitvoering, en aanwezigheid van publiek doen wat met de musici. In dát moment maken we een nieuwe herschepping. Dit wonderlijke besef laten we los op ruim vijf eeuwen muziekgeschiedenis, van Monteverdi tot Stravinsky. Met instrumenten passend bij de tijd duiken we dieper in de wereld van de componist en van het stuk. Zo vergroten we onze inzichten en daarmee de rijke variëteit die het ensemble kan bieden.

‘Tijdens zijn omvangrijke optreden wist Apollo een eenduidige, levendige (en niet gelikte) koers te combineren met haarfijne precisie, eigenheid en ontspannen spel. Baroktoppers tot en met.’

Leeuwarder Courant

MUZIEK ALS VERTELLING
De liefde voor muziek bepaalt de vorm én de klank van ons ensemble. We spelen de mooiste kamermuziek – soms als duo, dan weer als orkest – en geven ook zang haar welverdiende plek. Onze gretigheid weerspiegelt zich in zorgvuldige programmeringen waarin stukken door onderlinge relaties een nieuwe zeggingskracht krijgen.

Als een groep van gerenommeerde solisten werken we vanuit eigen expertise en ideeën aan het gemeenschappelijk doel. Dat schuurt en kraakt soms, en dat is goed. Als de klank maar transparant blijft; onze interpretatie wil je alles laten horen wat er geschreven staat – het verhaal in emoties.

Videos

J.S. Bach – Verleih uns Frieden gnädiglich

Slotkoraal uit Cantate Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42

G.Ph. Telemann – Trio in Bes majeur: Vivace

David Rabinovich, viool – Thomas Oltheten, fagot – Cassandra Luckhardt, viola da gamba en Marion Boshuizen, klavecimbel

Beethoven, Mendelssohn – Mei & Vrij

Fascinerende kamermuziekversies van Egmont (Ludwig van Beethoven) en Die erste Walpurgisnacht (Felix Mendelssohn), in geënsceneerde concerten

EEN GROTER COLLECTIEF
Ons publiek deelt onze nieuwsgierigheid. Dus zitten we collectief op het puntje van de stoel, spelen we op het scherp van de snede of omarmen we de pure schoonheid. Spanning en ontspanning wisselen elkaar af. Wat geven we onze luisteraar vandaag mee, als een momentopname die een indrukwekkende herinnering mag worden?

Laten we die relatie uitbouwen! Onze flexibiliteit leidt tot succesvolle samenwerkingen, op veel verschillende soorten podia. We zijn initiator van het jaarlijkse, veelzijdige Via Musica Festival (Flevoland) en schieten ook wortel in lokale aarde elders in Nederland. Professionele musici trainen we in onze jaarlijkse Zomeracademie en amateurs laten zich coachen in de Side-by-side serie. Het is geweldig kinderen te bereiken door langdurige en brede samenwerkingen met scholen.

Luisteraars zijn van ons en wij zijn van hen. We komen samen rond feestdagen, projecten, festivals en cursussen – zoals vrienden in het leven. Veel méér dan vermaak; het Apollo Ensemble ziet muziek als levenskracht!

ONS TEAM

David Rabinovich

Viool en Artistiek leider

Marion Boshuizen

Klavecimbel, orgel, fortepiano en Planning & Organisatie

Thomas Oltheten

Fagot en Zakelijk leider

Beltane Ruiz Molina

Violone, contrabas en Lid Artistieke commissie

Stefan Blonk

Hoorn en Lid Artistieke commissie

Daphne Oltheten

Viool en Lid Artistieke commissie, Team Educatie
naar
boven


onze nieuwsbrief ontvangen

Nieuwsgierig naar onze concerten, opnamen en andere activiteiten? Laat u eenvoudig op de hoogte houden. De nieuwsbrief komt gemiddeld 8x per jaar uit.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.