Muziek voor de prinses
Prinses Anna woont samen met haar man Willem van Oranje in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Waar ook nu nog de koning en koningin wonen.
Anna kwam uit Engeland en had daar muziekles gehad van een hele beroemde man: Georg Friedrich Händel, die heel veel mooie muziek heeft geschreven. Ze kon goed fluit spelen, zingen en klavecimbel spelen.
In Nederland verveelde ze zich. Daarom nodigde ze muziekvrienden uit en organiseerde ze gezellige muziekavonden. Kijk hier naar vier filmpjes over Anna en haar muziek:
-
Maak kennis met Anna
-
Anna en de muziekles
-
Anna en het Apollo Ensemble:
Maak kennis met de instrumenten en de musici -
Anna’s concert
Apollo Ensemble en 2 solisten: ‘Apollo en Daphne’
De Griekse god Apollo wordt verliefd op de mooie jonge nimf Daphne. Maar Daphne schrikt en wil niets van hem weten. Ze rent er vandoor. Apollo gaat achter haar aan. Ziet ze kans om te ontsnappen? De spannende muziek bij dit verhaal is van Händel.
Zang: Sopraan (Daphne) – Karin Timmerman ; Bariton (Apollo) – Wessel Wirken
Marleen Prins – regie ; Daphne Karstens – vormgeving/ kostuums
Apollo Ensemble – David Rabinovich, artistieke leiding
Viool: David Rabinovich, Daphne Oltheten, Agnieszka Papierska, Sara de Vries ;
Altviool: John Wilson Meyer ; Cello: Jacopo Ristori ;
Contrabas: Beltane Ruiz ; hobo: Mario Topper, Robert de Bree (ook blokfluit) ; Fagot: Thomas Oltheten ; Klavecimbel: Maron Boshuizen
Over de cantate
Händels cantate vertelt het verhaal uit Ovidus’ Metamorfosen, waarin Apollo verliefd wordt op de nimf Daphne. Nadat hij de Python heeft verslagen gaat de god Apollo zich te buiten aan verbaal spierballenvertoon. Hij is daarbij zo dom zich vrolijk te maken over de pijlen van de liefdesgod Cupido. Cupido neemt echter wraak. Apollo gaat dan ook onmiddellijk voor de bijl als hij de schone nimf Daphne een lied hoort zingen, dat ironisch genoeg gaat over het geluk van de ziel die enkel de vrijheid kent! Zij wil er niets van weten, hij rent achter haar aan en uiteindelijk roept zij haar vader om hulp. Deze verandert Daphne in een laurierboom. Apollo plukt de blaadjes en vlecht deze tot een lauwerkrans, symbool van roem en eeuwige jeugd (altijd groene blaadjes).