Barthold Heinrich Brockes (1680-1747) , dichter uit Hamburg schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Bach leunde erop bij het componeren van zijn Johannes-Passion en ook veel van zijn tijdgenoten hebben dit libretto als basis gebruikt. Het Apollo Ensemble maakt, verdeeld over een aantal seizoenen, een drieluik over de prachtige passiemuziek die op deze tekst is gecomponeerd door Handel, Telemann en Bach.
Lees meer . . .
De Brockes-passies van Händel en Telemann zijn ‘echte’ Brockes-passies. De hele passie is gebaseerd op de teksten van Brockes. De Johannes-passie van Bach is daarin een buitenbeentje. Bach volgt het evangelie naar Johannes, maar maakt voor een aantal aria’s en arioso’s wel gebruik van de teksten van Brockes. De zoektocht naar de connectie tussen de Brockes-passie en Bach’s Johannes Passie maakten we vanuit de beroemde zin uit de Johannes-passie:
Was ist Wahrheit?
Schreef Bach een Johannes Passie of is het eigenlijk een Brockes Passie? En hoe sta ik in het verhaal, ben ik de neutrale verteller, loop ik mee met een van de groepen – de massa, soldaten, toeschouwers -, of behoor ik tot de inner circle ? Waar sta je als mens? Vanuit al deze vragen schreef Bach zijn meesterwerk Johannes Passie en vanuit deze gezichtspunten geeft hij zijn muzikale visie.
Lees meer . . .
De ideeën waarop de Johannes-Passie van J.S.Bach gebaseerd is zijn zeer actueel.
In het stuk zien wij drie herkenbare lagen:
1. De verteller – verhalen vertellen over gebeurtenissen doen we allemaal.
2. De handelingen – samen met een groep iets doen.
3. De emoties – de gevoelens die je ervaart als er iets gebeurt.
Op basis van deze die lagen hadden we vorig jaar een fotoproject. Wij nodigen u van harte uit om na het luisteren en kijken naar het concert en de foto’s ook zelf nog passende foto’s te sturen.
Lees meer….