Klassiekers
EN
Mozart met Apollo – kleintje Zomerschool

Voorafgaand aan het programma Klassiekers speelt het Apollo Ensemble
een kinderconcert, tussen 16:00 – 17:00u
Klik hier voor meer informatie over Mozart met Apollo – kleintje Zomerschool

 

 

 


Op zaterdag 14 november 2020 speelt het Apollo Ensemble in De KunstKerk een programma met absolute meesterwerken uit de klassieke periode. Met recht “klassiekers” dus!
Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, met topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra (dir. Ton Koopman).
Het ensemble speelt muziek van vroeg-barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Kroatië en de Verenigde Staten.
In 2009, 2013 en 2014 bezocht de groep Washington (Kennedy Center) en het Sydney Festival met een speciaal programma gewijd aan Joodse barokmuziek. In 2019 concerteerde Apollo in het grote Händel Festival in Halle (Duitsland).

De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen.
Al jaren timmert het ensemble aan de weg met de Apollo Zomeracademie voor gevorderde vrijetijds-musici. Aan deze internationale cursus voor kamermuziek gaat een breed georiënteerd festival vooraf, Festival Via Musica, waarin ieder jaar een ander thema centraal staat met muziek uit de 17e t/m 21e eeuw Verder organiseert het ensemble jaarlijks de Componistendagen, telkens gewijd aan een andere componist.
Programma 14 november
Het ensemble speelt een prachtig programma met Mozarts 40e symfonie in g mineur, Mozarts meest beroemde en meest uitgevoerde symfonie. Die populariteit geldt in het bijzonder voor de opening, die iedereen zal herkennen

Johannes Brahms verzamelde manuscripten van collega-componisten en beschouwde zijn aanwinst van deze originele score als “de kroon op zijn manuscriptencollectie”. Mozart schreef de symfonie in 1788, drie jaar voor zijn overlijden, in een bezetting voor fluit, 2 hobo’s, 2 hoorns, 2 fagotten en strijkers. Pas later voegde Mozart er klarinetten aan toe. Het Apollo Ensemble voert het stuk uit in deze oorspronkelijke bezetting, zonder klarinetten dus.
Het tweede meesterwerk van deze avond is het 11e pianoconcert in D majeur van Joseph Haydn, dat stamt van rond 1780. De sterke invloed die Haydn en Mozart op elkaar hebben gehad is hierin duidelijk te horen. Je zou kunnen zeggen dat Haydn de levendige kant van Mozart en de tragische kant van Schubert belicht. Zo vormt het 11e pianoconcert een prachtige verbinding tussen deze klassieke meesterwerken.
Franz Schubert is bij velen vooral bekend om zijn imposante en romantische liederenoeuvre, maar staat met beide benen stevig in de klassieke traditie. Hij liet zich in 1816 – op 19-jarige leeftijd! – voor zijn 5e symfonie in B♭ majeur inspireren door Mozarts 40e en koos voor dezelfde bezetting. Heel bijzonder, omdat Schuberts andere symfonieën een uitgebreidere bezetting hebben. Het eindresultaat en slotstuk van de avond mag er wezen: typisch Schubert, met een duidelijke echo van Mozarts 40e symfonie.


Toegang € 17,50
Reserveren via info@kunstkerkhogeland.nl

Uitvoeringen

  • Datum / tijd

    Plaats

  • 14-11-2020 - 16:00-17:00u
    Mozart met Apollo - kleintje Zomerschool
    geannuleerd
  • 14-11-2020 - 20:15u
    Warffum, KunstKerk
    geannuleerd