Het eerste Engelse Oratorium
Esther van Händel

‘Esther’ van George Friedrich Händel, het eerste Engelse oratorium, bevat alles wat Händel beroemd maakte: drama, ontroerende aria’s en een overweldigend slotkoor. Het verhaal zit vol intriges en verraad (maar met een positief einde).
Het Joodse meisje Esther wordt de vrouw van de Perzische koning Ahasveros. Als de koning het Joodse volk dreigt te vernietigen bereidt ze een heerlijke maaltijd voor haar man, de koning. Tijdens de maaltijd ontspant hij zich en kan ze hem overtuigen zijn beslissing terug te draaien. Hiermee redt ze haar volk van de dood.
Het Apollo Ensemble zorgt voor een spannend optreden. Het ensemble maakte eerder grote indruk met Händels ‘Brockes-Passion’. Luister nu naar Händels oratorium Esther!

Sopraan: Renate Arends, Elvire Beekhuizen
Alt: Rosina Fabius, Eske Tibben
Tenor: Camilo Delgado Díaz , Francis Ng
Bas: Michiel Meijer, Bram Trouwborst

Apollo Ensemble
David Rabinovich, artistiek leiderApollo Ensemble en Amnesty International met een avondje gerechtigheid

Feest! Een dreiging afgewend zonder geweld te gebruiken. Dat is het verhaal van Esther, de moedige Joodse vrouw die haar volk redde door overtuigingskracht. Een dramatisch verhaal met een happy end.
We hoeven dit 2500 jaar oude verhaal niet naar het heden te vertalen omdat er eigenlijk niets veranderd is. Zoals het Joodse volk als minderheid in het Perzische rijk werd bedreigd en geen kans had zich te ontwikkelen, zo hebben minderheden ook nu vergelijkbare problemen. Bijzonder is wel de geweldloze oplossing. De maaltijd waarmee de koning in een positieve stemming werd gebracht is nu eigenlijk ook nog overal aanwezig. Hoe negatief een groot gedeelte van de bevolking over onze minderheden kan zijn – de shoarma tent, de Chinees, de Griek, de Italiaan, de Surinamer, de wok to go etc. – laten zien dat onze magen veel toleranter zijn dan onze hersenen.

Dit sluit heel mooi aan bij het initiatief, een avondje gerechtigheid, van Amnesty International. Hier wordt het bereiden van een maaltijd gecombineerd met informatie over de culturele achtergronden en de bedreigingen van de cultuur waar het recept van de maaltijd vandaan komt.
Zie: www.amnesty.nl/avondjegerechtigheid 
Onze productie Esther en een avondje gerechtigheid bieden het publiek, al is het maar voor een paar uur, de kans om de dreigingen en de positieve oplossingen te laten voelen die Handel in zijn Esther zo subliem in muziek heeft weten uit te drukken. Juist in deze tijd, waarbij het accent gelegd wordt op de problemen bij de minderheden, is het belangrijk om de spotlight te zetten op het feest Esther.
Voor een Avondje Gerechtigheid werkt Amnesty samen met De Krat, de leverancier van duurzame maaltijdboxen.
We leveren in heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. De boxen worden op donderdag 10 en 17 februari 2022 bezorgd. Dan kan je in het weekeinde met je gasten genieten van een verse maaltijd. Je moet je bestelling uiterlijk de zondag ervóór doorgeven, dus uiterlijk 6 of 13 februari. Voor het bereiden van alle gerechten ben je ongeveer 2 uur aan het koken. Je hoeft alleen olijfolie, boter en zout in huis te hebben.


Met dank aan:

Uitvoeringen

 • Datum / tijd

  Plaats

 • Van 06-02-2022
  tot 13-02-2022
  Bestelling voor een Avondje Gerechtigheid
 • 25-02-2022 - 20:00u
  Alphen aan de Rijn, Oudhoornse kerk
 • 26-02-2022 - 20:00u
  Ede, Edesche concertzaal
 • 27-02-2022 - 20:00u
  Amsterdam, Waalse kerk
 • 17-03-2022 - 20:00u
  Emmeloord, De Hoeksteen
 • 18-03-2022 - 20:15u
  Leeuwarden, Doopsgezinde kerk
 • 19-03-2022 - 20:00u
  Almere-Haven, Goede Rede
 • 20-03-2022 - 15:00u
  Enschede, Synagoge