Erasmus en Idomeneo

Apollo ensemble & Siri Thornhill, sopraan

Erasmus sprak Latijn, had een grote kennis van het Grieks, kende de grote schrijvers en dichters uit de klassieke oudheid en vertaalde hun werken. Hij was van mening dat iedereen ook een gedegen kennis zou moeten hebben van zowel het Grieks als Latijn, maar ook van de oude mythologische verhalen, om daarmee een verbinding naar de hedendaagse maatschappij te maken. Ken uw klassiekers. Idomeneo is zo’n klassiek verhaal.

Idomeneo is tien jaar weg geweest om met andere koningen oorlog te voeren tegen de bewoners van de stad Troje. Eindelijk is de oorlog voorbij en Idomeneo mag terug naar zijn land. Maar de god van de zee, Poseidon, is woedend over de verwoesting van Troje en zorgt voor een vreselijke storm. Het schip van Idomeneo vergaat en de koning is bang om te verdrinken. Hij belooft de eerste mens die hij tegenkomt als hij thuiskomt te offeren aan Poseidon. En het lijkt wel of de woede van Poseidon hierdoor bedaart. De zee wordt opeens wonderlijk kalm. Idomeneo is zijn schip en zijn bemanning kwijt maar hij spoelt zelf levend en wel aan op een strand. Een treurige, verliefde jongen vindt hem daar: zijn zoon Idamante. De eerste die hij tegenkomt aan land.

Vijf aria’s uit Idomeneo en de vier delen van de 40e symfonie van Mozart. Door Siri Thornhill sopraan (https://siri-thornhill.com) en het Apollo Ensemble

Op het Erf van Boerkok zijn in het kader van het Festival via Musica nog meer activiteiten, kijk daarvoor op www.festivalviamusica.nl
Het Erf van Boerkok is de boerderij van de kok Gerhard Flantua. Hij kookt met de producten uit de omgeving en heeft een sfeervolle aardappelschuur die we omtoveren tot concertzaal, een terras en een grote kas die als restaurant dient. Boerkok ligt tegenover Natuurpark Lelystad, zodat je het kan combineren met een wandeling in dit mooie park. Boerkok is toegankelijk met het OV, en heeft parkeermogelijkheden.

Uitvoeringen

  • Datum / tijd

    Plaats

  • 05-08-2022 - 20:15u
    Lelystad, Erf van Boerkok
    Meerkoetenweg 9