Een koninklijke kerst met Anna van Hannover

De zeer muzikale Anna van Hannover werd geboren als tweede dochter van George II, de latere koning van Engeland. Als kind in Londen kreeg ze klavecimbel- en theorielessen van niemand minder dan Händel. Haar huwelijk met prins Willem IV van Oranje-Nassau bracht haar naar Nederland, waar ze lange tijd woonde in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Hier liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik – de Grote – II van Pruisen was haar penvriend en kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren.
Anne’s scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten maakten diepe indruk op de drie heren: ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes. Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S. Bach.
Ter ere van deze bijzondere vrouw en om het nieuwe jaar in te luiden speelt het Apollo Ensemble op 1 januari een nieuwjaarsconcert dat door Anna van Hannover zelf bedacht zou kunnen zijn.

Programma:

G.F Händel
G.F. Händel
G.F. Händel
J.S. Bach
G.F. Händel
J.S. Bach
G.F. Handel

Ouverture “Parnasso in Festo” HWV 73, voor hobo’s, strijkers en bc
Gloria in excelsis deo, voor sopraan, violen en basso continuo
Concerto voor orgel en orkest in F opus 4/5
Sopraanaria “Nur ein Wink“ (Weihnachtsoratorium)
Concerto Grosso opus 3/5
Sopraanaria “Auch mit gedämpften Stimme“ (Adventscantate BWV 36)
Sopraanaria “Rejoice” (Messiah)

Renate Arends, sopraan


Toegang: € 35,00
Reserveren via stronks@musico.nl

Uitvoeringen

 • Datum / tijd

  Plaats

 • 25-12-2020 - 16:00-17:15u
  zonder pauze
  's-Hertogenbosch, Willem Twee Toonzaal
  Prins Bernardstraat 4
  geannuleerd