Een avond met Anna van Hannover


Anna van Hannover kreeg in Londen klavecimbel en theorie lessen van G.F. Händel. Tijdens haar verblijf in Leeuwarden liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik de Grote, haar penvriend, kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren. Allen waren diep onder de indruk van haar scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten. Ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes.
Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S.Bach.
Het Apollo Ensemble stelt in dit programma deze bijzondere vrouw centraal in een concertprogramma dat ook door Anna van Hannover zelf bedacht zou kunnen zijn. Op het concertprogramma staan van Händel een concerto grosso uit opus 3 (Händel bood deze als huwelijksgeschenk aan), de ouverture “Parnasso in Festo” dat klonk op hun huwelijksfeest; van Leclair een werk uit het Quatrième Livre (opgedragen aan Anna) en de triosonate uit het musikalisches Opfer van Bach (Bach gaf dit cadeau aan Frederik de Grote, een mooie aanleiding om hierover te corresponderen met Anna).  Schickhardt en de familie van Oranje Nassau waren bevriend en Anna heeft zijn werk goed gekend. Van Van Wassenaer weten we dat hij in Den Haag bij de familie kwam. Bovendien was hij vanwege zijn werk ook regelmatig in Friesland. Het is niet bekend of Anna dit concerto armonico heeft gekend maar ze zou het zeker gewaardeerd hebben. En tenslotte: als ster leerling van Händel is het haast zeker dat zij ook zijn concerten voor orgel kende en speelde. In dit programma spelen we ter ere van haar, op klavecimbel, het 5e concert.

Programma:

G.F Händel
J.S. Bach
U. van Wassenaer
G.F. Händel
pauze
G.F. Händel
J.M Leclair
J.C. Schickhardt
Ouverture “Parnasso in Festo” HWV 73
Triosonate in c BWV 1079 (Musikalisches Opfer)
Concerto Armonico in Bes
Concerto voor klavecimbel in F opus 4/5Concerto Grosso opus 3/5
Sonate voor viool en bc uit quatrième livre
Concerto à 9

David Rabinovich, Lilia Slavny, Daphne Oltheten, Agnieszka Papierska – viool
Yoshiko Morita – altviool
Cassandra Luckhardt – cello
Jesse Solway – contrabas
Ofer Frenkel en Peter Tabori – hobo
Kate Clark – traverso
Thomas Oltheten – fagot
Marion Boshuizen – klavecimbel

Uitvoeringen

 • Datum / tijd

  Plaats

 • 28-02-2020 - 20:15
  Leeuwarden, Doopsgezinde Kerk
  gratis lezing door Rudolf Nammensma
  (muziekrecensent) 19:15u
 • 29-02-2020 - 20:15
  Zeewolde, De Verbeelding
  gratis lezing 19:15u
 • 01-03-2020 - 15:00
  Zwolle, Doopsgezinde Kerk