Duo’s voor viool en fagot

Daphne Oltheten, viool & Thomas Oltheten, fagot

Het programma bestaat uit drie jeugdwerken van Mozart,  Beethoven en Paganini. De duetten van Paganini zijn origineel voor viool en fagot , bij Mozart is de vioolpartij origineel en de baspartij niet aan een specifiek instrument toebedeeld en bij Beethoven is de fagotpartij origineel en de andere stem oorspronkelijk voor klarinet.

De combinatie viool en fagot heeft een lange traditie. Componisten zoals Rosenmüller, Fontana en Böddecker schreven voor viool, dulciaan (voorloper van de fagot) en basso continuo. Composities waarbij de viool en fagot gelijkwaardige stemmen kregen toebedeeld, echter wel met toevoeging van een bas ter ondersteuning. Ook in de hoog barok werden viool en fagot solistisch naast elkaar gezet zoals bijvoorbeeld met de triosonates van Telemann.

Mozar vioolsonate KV 46d 1 in C & 2 in F . Mozart componeerde op zijn 12e  vioolsonates waarbij de baspartij niet was uitgewerkt tot een pianobegeleiding. Deze kunnen daardoor heel goed door een cello of fagot gespeeld worden. Binnen dit duetten programma is deze sonate een rustpunt. Op het eerste gezicht “eenvoudige” sonates; toch zit er al de meesterlijke balans in van Mozart.

Beethoven duo 2 in F en 3 in Bes.Bij Beethovens drie duetten voor klarinet en fagot is de ontstaansgeschiedenis onbekend. Waarschijnlijk was hij rond de 20 jaar toen hij ze componeerde en niet veel later werden ze in Parijs onder zijn naam uitgegeven. Als snel werden deze duetten ook voor viool en cello uitgegeven. Vandaag wordt de “Paganini ” bezetting, viool / fagot, aangehouden.

Paganini Tre Duetti Concertanti no 1 in F en no 3 in D. Paganini kreeg als 18 jarige de vraag van een Zweedse fagottist of hij iets kon componeren met meer uitdaging voor de fagot. Zo kwamen viool en fagot weer naast elkaar te staan in de vorm van duetten nu zonder begeleiding van een bas instrument. Waarom kreeg de jonge Paganini , als violist, deze opdracht? Paganini had bij Allesandro Rolla gestudeerd , zowel viool als compositie. Alesandro Rolla was zeer goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij de fagot hetgeen blijkt uit het fagotconcert dat hij schreef. Paganini heeft deze uitdaging heel erg serieus genomen en weet zowel fagot als viool tot de grens van de technische mogelijkheden te drijven zonder zijn natuurlijke muzikaliteit te kort te doen.

 

 

 

Uitvoeringen

 • Datum / tijd

  Plaats

 • 11-02-2018 - 11:30
  Lambertschaag, Het groene kerkje
  € 13,50
 • 14-04-2018
  Lelystad (besloten concert voor Kunst in de Kamer)
 • 15-04-2018 - 15:00
  Santpoort Noord, 't Mosterdzaadje