Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze
Joseph Haydn

Bekijk hier het videoconcert.

Vrijwillige donatie

Haydn schreef dit werk in opdracht van een mecenas die de decoratie van de Santa Cueva-grot onder de Santo Rosario-kerk te Cadiz, Spanje, bekostigd had. Het was bedoeld voor de bijzondere dienst die ieder jaar op Goede Vrijdag in die grotkapel gehouden werd. Haydn beschrijft die dienst, en dus zijn opdracht, als volgt:
“De muren, ramen en pilaren van de kerk waren in zwart gedrapeerd, en slechts één grote lamp in het midden verlichtte de heilige duisternis. Om 12.00 uur ’s middags werden alle deuren gesloten en begon de muziek. Na een toepasselijke Prelude beklom de bisschop de kansel, sprak een van de zeven woorden en gaf er dan een meditatie over. Als die beëindigd was, kwam hij naar beneden en viel knielend voor het altaar neer. Deze tijd werd gevuld door muziek. De bisschop besteeg weer de kansel en verliet hem dan, een tweede, derde keer, enzovoort, en orkest speelde iedere keer aan het eind van zijn preek. Ik moest met deze situatie rekening houden in mijn muziek.”
Het stuk bestaat uit een inleiding, 7 langzame sonata’s, voor orkest, gebaseerd op de kruiswoorden, en een afsluitend Presto, Il Terremoto, dat de aardbeving voorstelt.

Apollo Ensemble – www.apollo-ensemble.nl
Viool: David Rabinovich (artistieke leiding) , Daphne Oltheten, Cynthia Freivogel, Joseph Tan, Agnieszka Papierska, Tomoe Badiarova
Altviool: Bernadette Verhagen
Cello: Cassandra Luckhardt
Contrabas: Beltane Ruiz
Hobo: Ofer Frenkel, Peter Tabori
Fluit: Marion Moonen, Melody Yeomans
Hoorn: Stefan Blonk, Christopher Price, Rene Pagen, Nicolas Roudier
Fagot: Thomas Oltheten, Luis Santos
Trompet: Nicolas Isabelle, Amir Rabinovitz
Pauken: Rob van der Sterren

Videoconcept: Marleen Prins

Lees hier hoe je een video op een smart-tv bekijkt.

Uitvoeringen

  • Datum / tijd

    Plaats

  • 17-04-2022
    Vanaf 01-04-2022
    Videoconert vanuit de Oudhoornse kerk
    in Alphen a/d Rijn