De Vivaldidagen

Ik hou zo van Vivaldi, zong Jasperina de Jong en ze heeft een punt: veel mensen kennen Vivaldi, als naam, als componist, pizzeria of ijssalon. Vivaldi schreef veel, voor afwisselende bezettingen en voor alle niveaus. Wie kent er niet zijn Vier jaargetijden? Ook tijdens zijn leven was Vivaldi een beroemd componist. Bach was een fan van hem, Haydn zong bij zijn uitvaartdienst . Vivaldi is voor iedereen en daarom zijn er in 2012 de Lelystadse Vivaldidagen: voor iedereen die van Vivaldi houdt .
Speciale gast is de internationaal beroemde traversospeler Wilbert Hazelzet, die tijdens dit weekend zal optreden als jurylid, als docent en als solist met het Apollo Ensemble.

Het festival bestaat uit verschillende activiteiten: een concours voor amateurs, workshops, masterclasses, een concert van het Apollo Ensemble en Wilbert Hazelzet en uiteraard een Grand Finale: de finale van het concours en optredens van de orkesten en masterclassgroepen.

Hoog niveau op Concours Lelystadse Vivaldidagen

Vivaldidagen

Van 5-7 oktober jl. vonden de Lelystadse Vivaldidagen plaats, een driedaags festival rond de componist Vivaldi en toegespitst op aktiviteiten voor amateur musici. Onderdelen van de Vivaldidagen waren o.a. een groot blokfluitorkest, een strijkers ensemble, masterclass en een concours. De vijftien deelnemende ensembles kwamen vanuit het hele land, tot aan België toe. De jury – onder voorzitterschap van Wilbert Hazelzet – was zeer aangenaam

verrast door het hoge niveau van de deelnemers, de originele repertoirekeuze en ook de verscheidenheid van de ensembles, die allemaal een compositie van Vivaldi ten gehore brachten.
Het concours kent twee categorieën: deelnemers t/m 20 en daarboven.

In de categorie jongeren kende de jury de eerste prijs toe aan de jonge Groningse blokfluitiste Annelieke Wissink en clavecinist Jelle Tienstra. De tweede prijs ging naar de Lelystadse Elma Spaho (piano) en de derde prijs naar het Dionysos Ensemble uit Heerenveen, met Jelle Kalsbeek op de luit, Nanette Russchen en Milaike van Otterloo, viool en Alexander Smit, clavecimbel.

In de categorie boven de 20 jaar ging de eerste prijs naar blokfluitensemble FEW (Wezep), die overigens vorig jaar bij de Telemanndagen ook een eerste prijs in de wacht sleepten. De tweede prijs ging naar Johannes Hulshof (cello) en Ruud Pilon (clavecimbel) uit Lelystad (samen met FEW eerste prijswinnaars van vorig jaar) en de derde prijs werd gedeeld door twee zangeressen uit Almere, Nina Künzel en Arwen Messelaar, beiden begeleid door de Haarlemse clavecinist Piet Zwart.

Met meer dan honderd actieve deelnemers en een uitverkochte Agora voor het concert van het Apollo Ensemble zijn deze Vivaldidagen zeer succesvol
verlopen.
In 2011 is het Apollo Ensemble gestart met de Telemanndagen. In dit tweede jaar was Vivaldi aan de beurt en in 2013 zullen de Lelystadse Mozartdagen
plaatsvinden.
De Lelystadse “componisten”dagen zijn een samenwerking tussen Apollo
Ensemble, Agora theater Lelystad, CKV de Kubus en de bibliotheek.

Meer informatie bij Thomas Oltheten, zakelijk leider van het Apollo Ensemble, telefoon: 06-33738875

Bekijk de foto’s

Jury:

De deelnemers aan het concours worden beoordeeld door een vakjury onder voorzitterschap van Wilbert Hazelzet

Prijs:

De hoofdprijs is een masterclass van een docent/coach naar keuze.

 

De Kubus organiseert tijdens deze dagen Vivaldi workshops:

  • 4-jaargetijden workshop
  • Barokviool en strijkinstrumenten in vivaldi’s tijd
  • Dansimprovisatie op muziek van vivaldi
  • Vivaldi-instaporkest
  • Open podium vivaldi – op mijn manier