Apollo Ensemble
Het Apollo Ensemble is als een kameleon. De ene keer een barokorkest, een volgende keer gerust een duo, trio of septet. Maar welke gedaante het ensemble ook aanneemt, deze musici zullen altijd worden gedreven door een gemeenschappelijke passie. Zij worden gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. En wat is mooier en dankbaarder dan deze fascinatie te delen met het publiek? Welkom dus bij het Apollo Ensemble!
Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Kroatië en de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan bracht het Apollo Ensemble onlangs de cd Het Hoofd van Haydn uit. Het album verscheen in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die voor deze gelegenheid opnieuw werd uitgegeven. In maart/april 2019 bracht het Apollo Ensemble de Brockes-Passie van Telemann en i.s.m. het koor Cantatrix de Mattheus-Passie van J.S.Bach waarmee het een diepe indruk maakte op pers en het publiek in heel het land.
Repertoire
Het Apollo Ensemble onderzoekt en speelt repertoire uit een periode die meer dan drie eeuwen omspant. Van ongeveer 1600 tot 1930, dus barok, klassiek en vroege romantiek. En doordat de omvang van het ensemble sterk kan wisselen, is dit repertoire ongekend breed en veelzijdig. Bovendien kan de variatie in de bezetting ook variatie en extra kleur geven aan concertprogramma’s. Een symfonie en een triosonate naast elkaar: waar vind je dat?
Muzikale benadering
De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen. Bach, Händel, Haydn, Mozart, voor hen willen de musici van het Apollo Ensemble zich ambassadeurs voelen.
De musici
Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, de musici komen uit alle windstreken. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra (dir. Ton Koopman).
Publiek
Het ensemble wil zijn ontdekkingstocht samen met het publiek aangaan, in een dialoog, zodat de muzikale ervaring beklijft. Een persoonlijke benadering derhalve. Ontmoetingen vooraf, of na afloop van de concerten. Een nieuwsbrief houdt u op de hoogte. Wij willen iedereen deelgenoot maken van wat we doen en waar we vol van zijn.
Veelzijdigheid
Zoals de Griekse god Apollo leiding gaf aan negen muzen, ieder met een eigen signatuur, zo is het Apollo Ensemble een koepel waaronder verschillende activiteiten samenvloeien die een logische en organische samenhang vertonen. Een ankerpunt in de seizoenen is de Apollo Zomeracademie. Aan deze internationale cursus voor kamermuziek gaat een breed georiënteerd festival vooraf, Festival Via Musica, waarin muziek uit de 17e t/m 21e eeuw ieder jaar wordt opgehangen aan een ander thema. Verder organiseren we jaarlijks de Componistendagen, telkens gewijd aan een andere componist.
Podia
Het Apollo Ensemble is hecht verankerd in de provincie Flevoland, maar beschouwt de hele wereld als zijn speeltoneel. De groep treedt op in de grote zalen van het land, zoals het Amsterdamse Concertgebouw, maar speelt ook op kleinere en meer intieme locaties. Concertreizen voerden de musici naar Rusland, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Canada, Australië en de Verenigde Staten. In 2009, 2013 en 2014 bezocht de groep Washington (Kennedy Center) en het Sydney Festival met een speciaal programma gewijd aan Joodse barokmuziek. In 2019 concerteerde Apollo in het grote Händel Festival in Halle (Duitsland).
CD’s
Voor zijn cd-opnamen staat het Apollo Ensemble onder contract bij het Amerikaanse label Centaur Records. Er zijn inmiddels 18 releases verschenen die in de vakpers tot lovende reacties hebben geleid. „Het is een genot om naar dit duo te luisteren .”, schreef bijvoorbeeld Marcel Bijlo naar aanleiding van de Sonates voor viool en obligaat klavecimbel van J.S. Bach